Ο σύλλογός μας ιδρύθηκε στις 18 Μαρτίου 1993. Σκοπός του ήταν και είναι η διάσωση και διάδοση της τοπικής παράδοσης και του μουσικού της πλούτου. Της περιοχής του Ρουμλουκιού. Ήθη, έθιμα, τραγούδια, παραδόσεις που έτειναν να ξεχαστούν έγιναν γνωστά στο πανελλήνιο και όχι μόνο. Το χορευτικό μας τμήμα ταξίδεψε σε πολλά μέρη της Ελλάδας όπως στην Κρήτη, στην Κάρπαθο, στην Πάτρα, στην Λευκάδα, Σαντορίνη  και αλλού, αλλά έδωσε και το παρόν σε εκδηλώσεις στη Σερβία, Πολωνία, Ιταλία, Βουλγαρία, όπως και στα εγκαίνια της βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας της Αιγύπτου.

Τα μέλη του συλλόγου αριθμούνται περί τα 250, έχουμε 4 τμήματα παραδοσιακών χορών με διαφορετικές ηλικίες και ταυτόχρονα πραγματοποιούμε δράσεις εκπαιδευτικού χαρακτήρα.

Από τις εκδηλώσεις του συλλόγου μας, ξεχωρίζουν το έθιμο «Ρουγκάτσια» και γουρουνοχαρά, που πραγματοποιείται τις γιορτές των Χριστουγέννων, «οι Λαζαρίνες», το Σάββατο του Λαζάρου, και η μεγάλη εκδήλωση για την εορτή του πολιούχου της ενορίας του Τιμίου Προδρόμου στις 28 και 29 Αυγούστου, όπου συμμετέχουν συγκροτήματα από την ευρύτερη περιοχή αλλά και  όλη την Ελλάδα.

Το 2016 ,για πρώτη χρονιά ο σύλλογος διοργάνωσε τον «δρόμο των 21 μαθητών», ο οποίος ήταν  αφιερωμένος στους μαθητές που σκοτώθηκαν στο τροχαίο των Τεμπών.

Επίσης συμμετείχε στην λαμπαδηδρομία για την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων που πραγματοποιήθηκαν στο Ρίο της Βραζιλίας.

© 2017 Λαογραφικός Σύλλογος Ντόπιων Μακροχωρίου & Περιχώρων